Hållbart för hockeyfans – hamburgare med återvinningsbart omslagspapper

Representanter från Nordic Paper, UMV och Löfbergs Arena visar upp det nya papperet.

Ett snabbmatspapper utan plast, och helt nedbrytbart ser dagens ljus. Löfbergs Arena har redan börjat använda omslagspapperet när de säljer hamburgare till hockeyfansen.

Löfbergs Arena och Paper Province-företagen UMV Coating Systems AB och Nordic Paper i Säffle har tagit fram ett snabbmatspapper som är helt nedbrytbart. Papperet som kommer från de värmländska skogarna innehåller inte något tunt plastskikt till skillnad mot liknande omslagspapper. Än finns inte produkten på marknaden, utan är en specialproduktion.

– Vi på Löfbergs Arena arbetar mycket med hållbarhet, precis som våra samarbetspartners. Att göra en sådan här satsning tillsammans med lokala aktörer känns helt rätt. Som en av Värmlands största matproducenter gäller det att vara snäll och visa vägen, säger Örjan Lindgren, enhetschef för mat och dryck på Löfbergs arena. Drygt 20 000 hamburgare säljs per säsong när Färjestad BK spelar sina ishockeymatcher, och omslagspapperet kommer framåt börja sättas runt hockeyfansens burgare.

Papperet tillverkas av Nordic Paper i Säffle. I normalfallet exporterar de produkter till konverterare ute i världen och träffar sällan slutkonsumenten. I det här fallet har de varit med under hela produktionsresan, från ax till limpa. Den tunna barriären som stryks på papperet, för att fett inte ska tränga igenom, kommer från UMV i Säffle. Även trycket är värmländskt och görs i Sunne.

Nordic paper skriver på sin sajt att skyddande plastbarriärer i matförpackningar är nödvändiga och ofta produceras av fossila oljekällor. Deras lösning är däremot gjord av en biologiskt nedbrytbar och återvinningsbar bestrykning, och pappret går att återanvända för att producera nytt papper.

– Denna typ av barriärkemikalier är väldigt dyra och har tidigare inte kunnat konkurrera med plastbeläggning. Det vi på UMV gjort är att ha utvecklat en helt ny metod att bestryka pappret som gör att betydligt mindre mängder behövs för att uppnå önskad barriäreffekt. Detta förändrar spelplanen i industrin och man kan nu på allvar konkurrera med plasten, förklarar Daniel Ragnarsson på UMV Coating Systems.

– Syftet, förutom att vi slår ett slag för miljön, hållbarhet och det vi kallar grön urbanisering, är att visa på gemenskap mellan företag baserade i Värmland. Det går utmärkt och är dessutom roligt att jobba utanför sina vanliga områden, säger Marie Stenqvist, kommunikationsdirektör på Nordic Paper.

 

Publicerat av: 

Dela artikeln

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *