Hamburgerkedja fasar ut plastsugrör

Hamburgerkedjan Max har tidigare meddelat att de tänker fasa ut sina plastprodukter. Läskbägare, sugrör och bestick ska successivt ersättas med förpackningar av 100 procent förnybart och återvinningsbart material. Max restaurang på Hötorget i Stockholm blir först med att börja använda papperssugrör och träbestick.

Träbestick, papperssugrör och pappersbägare är nya Max-förpackningar.

Hamburgerkedjan räknar med att utfasningen av plastförpackningarna kommer att innebära en årlig minskning med 89 ton fossilbaserad plast.

– I somras blev vi klimatpositiva och nu tar vi nästa steg och visar på framtidens alternativ för engångsmaterial, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

Han säger att Max vill vara en förebild i branschen och påtalar i ett pressmeddelande att de har klimatkompenserat till 100 procent för sina totala utsläpp sedan 2008. Det har skett genom att bland annat genom att minska mängden engångsmaterial samt andelen plast i förpackningar,men också med en klimatmärkt meny.

Av dagens förpackningar, som används av en gäst på Max, består 87 procent av växtbaserat material, enligt företaget. När de nu byter ut läskbägare, sugrör och bestick räknar Max med att 38 procent av återstoden fossilbaserad plast försvinner från restaurangerna. Från och med i april kommer produkterna bytas ut löpande på alla restauranger. Först ut blir restaurangen på Hötorget i Stockholm som kommer att ha det nya enggångsmaterialet på plats 25 mars.

Enligt företaget är deras bägare för kalla drycker fortsättningsvis av papp, men den tunna hinnan som fungerar som fuktspärr ersätts av ett tätskikt som är producerat av sockerrör. De nya besticken består av trä och sugrören av papper. Arbetet med att ersätta förpackningar som innehåller fossilbaserad plast med växtbaserat material ska fortsätta under året.

– Nu blir vi först i branschen med att ta bort plastsugrör. Tillsammans med övriga åtgärder innebär det att vi ökar andelen växtbaserade förpackningar till 92 procent och det känns väldigt skönt, säger Kaj Török, informations- och hållbarhetschef på Max.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *