Svenskarna blir bättre på att återvinna

650 000 ton tidningar och förpackningar lämnades till återvinning av svenska folket 2018.

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 

– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Förpacknings- och tidningsinsamlingen för varje år statistik över mängden förpackningar och tidningar som Sveriges hushåll lämnar till återvinningen. Siffrorna avser dels det material som lämnas till FTI:s över 5000 återvinningsstationer, dels det material som 1,6 miljoner slänger direkt i fastigheternas återvinning. Fjolårets statistik visar att det lämnades in totalt 650 327 ton förpackningar och tidningar till återvinning. FTI skriver att mängden motsvarar Globen fylld med material, från golv till tak, 28 gånger om. Det är en ökning med cirka sju procent jämfört med 2017.

På personnivå lämnade svensken i snitt in nästan 64 kilo material till återvinning. Den största ökningen står mängden insamlad plast för. 17 procent fler plastförpackningar lämnades till återvinning 2018. Samtidigt minskar mängden tidningar, vilket FTI förklarar med personers ändrade mediekonsumtionsvanor.

– Det är viktigt att ännu fler plastförpackningar lämnas till återvinning för att nå upp till likvärdiga resultat som för övriga materialslag. Första steget för att nå dit är att vi får in mer material, men det krävs också bättre hantering av det insamlade materialet. Under 2019 kommer den nya sorteringsanläggningen för plastförpackningar i Motala, som blir Europas modernaste, att vara i full drift, säger Veronica Foberg Gustafsson, säger Veronica Foberg Gustafsson, kommunikationschef på FTI, i ett pressmeddelande.

Statistiken för återvinningen finns även att utläsa för respektive kommun.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *