Förpackningsföretag utmanar innovatörer

Smurfit Kappa utlyser en tävling i två delar för designer och ingenjörer. Dels att ta fram ett alternativ till plastfilm som viras runt plastpallar, dels att utveckla en pappersbaserad e-handelsförpackning för temperaturkänsliga livsmedelsprodukter.

Förpackningsföretaget Smurfit Kappa säger sig vilja lösa den dagliga mängden avfall som ej är återvinningsbar. En av förpackningsindustrins största utmaningar, skriver de i ett pressmeddelande. De hänvisar till beräkningar i en rapport från EU-kommissionen som visar att förpackningsindustrin står för upp emot 40 procent av den totala plastförbrukningen. i Europa.

Företaget har gått ut med en tävling där de har satt upp två olika utmaningar för förpackningsdesigner, ingenjörer, uppfinnare och kreatörer. Den ena uppgiften handlar om att utveckla ett alternativ till dagens plastfilm som viras runt pallar för att ge stabilitet och skydd vid transport och förvaring. Den andra utmaningen är att ta fram en ny förpackningslösning. Och det gäller en pappersbaserad e-handelsförpackning med tempererat skydd för exempelvis choklad. Tävlingen som går under namnet Better Planet Packaging Design Challenge, är öppen till och med den 29 mars.

– Vi i Norden har länge varit långt framme i vårt arbete kring hållbara förpackningar och återvinning. Med detta initiativ tar vi ytterligare ett stort steg i rätt riktning, tillsammans med resten av koncernen, säger Per Frederiksen, vd för Smurfit Kappa Sverige.

Smurfit Kappa skriver att vinnarna kommer att  belönas med ett pris på 8 000 euro, och de vinnande bidragen kommer att ställas ut på Smurfit Kappas Innovation Event i maj 2019.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Automatiserat flöde och förarlösa truckar

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. I produktionen finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor och automatisk sträckfilmsmaskin samt etikettering.
– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Publicerat av: 

Mässnyheter med digitaltryckt wellpapp

Digitaltryck på wellpapp var ett fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Därmed bekräftades det som många konverterare pratar om, nämligen att det är hög tid att fördjupat titta på digitaltryck direkt på färdig wellpapp, utan att gå vägen via liner.

Publicerat av: 

Svenskarna blir bättre på att återvinna

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 
– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Publicerat av: 

Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.

Publicerat av: