Tidsvinst med sträckfilmsmaskin

Fresenius Kabi valde att satsa på en ny sträckfilmsmaskin vid sin produktionsanläggning i Uppsala. Nu ser de positiva effekter.
– Vi sparar nog 70–80 procent i tidseffektivitet, säger linjechefen Johan Zetterborg.

50–60 pallar plastas in per dygn på anläggningen i Uppsala.

Fresenius Kabi är specialiserade på medicinsk teknik, droppåsar och narkosmedel. Bolaget har globalt 11 000 anställda och 800 arbetar i Sverige. På anläggningen i Uppsala, där intravenösa näringslösningar produceras, valde de för ett halvår sedan att satsa på en ny sträckfilmsmaskin, PallPack 2000F.

– Vi hade behov av en ny sträckfilmsmaskin och genom en annan leverantör kom vi i kontakt med PallPack. Vi fick tips om PallPacks maskin där man kan ställa på pallen, backa undan trucken och starta den från trucken, säger Johan Zetterborg, linjechef för palletering och oxalert på Fresenius Kabi.

Produktion dygnet runt

Produktionen i Uppsala går i femskift dygnet runt på anläggningen och den nya sträckfilmsmaskinen jobbar bredvid en helautomatisk produktionslinje och plastar cirka 50–60 pallar per dygn. Vid underhållsstopp hanterar den drygt det dubbla. Investeringsbeslutet har lett till positiva effekter.

Sträckfilmsmaskinen startas med en fjärrkontroll.

– Vi sparar nog 70–80 procent i tidseffektivitet, säger Johan Zetterborg, linjechef för palletering och oxalert på Fresenius Kabi i ett pressmeddelande.

Förbättrad arbetsmiljö

Tidsbesparingen blir möjlig eftersom den som kör igång sträckfilmsmaskinen nu kan åka iväg och göra något annat medan maskinen arbetar.

Han menar att den största fördelen med PallPack 2000F har att göra med arbetsmiljön.

– Du gör allting från trucken. Man ställer enkelt pallen på plattan som sträckfilmsmaskinen har, man backar och sätter igång den med fjärrkontroll. På alla andra sträckfilmsmaskiner som finns på marknaden så måste du alltid gå av trucken, knyta fast sträckfilmen någonstans innan du kan starta maskinen. Dessutom måste du skära av sträckfilmen när den är klar, men det sköter PallPack-maskinen automatiskt.

Leverantören av sträckfilmsmaskinen är ITO Pallpack.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Automatiserat flöde och förarlösa truckar

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. I produktionen finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor och automatisk sträckfilmsmaskin samt etikettering.
– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Publicerat av: 

Mässnyheter med digitaltryckt wellpapp

Digitaltryck på wellpapp var ett fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Därmed bekräftades det som många konverterare pratar om, nämligen att det är hög tid att fördjupat titta på digitaltryck direkt på färdig wellpapp, utan att gå vägen via liner.

Publicerat av: 

Svenskarna blir bättre på att återvinna

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 
– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Publicerat av: 

Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.

Publicerat av: