Utvecklar hållbart sugrör fritt från plast

Stora Enso och startupföretaget Sulapac lanserar en demoversion av ett förnybart alternativ till traditionella plastsugrör.

I maj 2018 ingick Stora Enso ett teknikutvecklingsavtal med Sulapac för att licensiera deras material och teknik. Samarbetet har mynnat ut i en ny demoprodukt. Det handlar om ett hållbart och nedbrytningsbart sugrör som baseras på Sulapacs biokompositmaterial och som består av träfibrer och naturliga bindemedel. Sugröret är utvecklat som ett förnybart alternativ till traditionella sugrör av plast och målet är på sikt att tillverka sugröret i industriell skala.

Produkten kommer visas på Slush 2018, ett event för startupföretag som samlar omkring 20 000 teknikentusiaster från hela världen. Enligt Stora Enso är sugrören utformade för att vara återvinningsbara i industriell kompostering och biologiskt nedbrytbara i havsmiljö.

– Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board.

Sugröret är tänkt att komplettera Stora Ensos resterande biokompositportfölj.

– Miljömedvetenhet är en viktig drivkraft när konsumenter gör sina val och våra kunder vill ha hjälp med att ersätta icke förnybara material. Olika biokompositlösningar, som förnybara lock och tillslutningar och sugrör, kommer att komplettera vår egen konsumentkartongsportfölj och skapa mervärde för våra kunder, säger Hannu Kasurinen, ansvarig för vätskeförpackningar och kartong hos Stora Enso.

Målet är att sugrören ska vara kommersiellt tillgängliga under andra kvartalet 2019.

– Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ”game changer”, säger Sulapacs grundare och VD Suvi Haimi.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Heidi Graff: ”Redan en stor framgång”

RR Print laddar med sina partner inför etikettmässan Labelexpo i Bryssel. Ur sortimentet visar företaget fördelarna med nya uv-flexofärgerna Pure Tone och Pure Aqua.
– De är redan en stor framgång och lanseringen av den nya serien cementerar helt enkelt vår status som en innovativ färgleverantör på marknaden.

Publicerat av: 

Rekord med utställare på mässa

Den 18–19 september är det dags igen för Sign, Print&Pack-mässa i danska Odense. Pack Sweden tar ett förhandssnack med mässgeneralen Lis Lykke inför den stundande tryckmässan som bland annat bjuder på förpackningar i mindre storlekar.

Publicerat av: