Digital laserstans smyckar förpackningar

 

Digitalt stansade förpackningslösningar med iögonfallande mönster har blivit ett signum för Gafs Kartong i Värnamo. Något som bäddar för att framgent även kunna erbjuda digital tryckproduktion.

Gafs kartong konstruerar och designar special- och konsumentförpackningar till varumärkesägarnas produkter. Kartong är i fokus för företaget i Värnamo, och de trycker offset på 150 grams papper upp till N-flute. Ett fantastiskt material att jobba med i alla led, säger företagets vd Annelill Annvik:

– Den är både återvinningsbar, vi är duktiga på att återvinna våra förpackningar, och det är ett miljövänligt och hållbart alternativ. Du har även det informativa och logistik som är en viktig del för hela kedjan.

Företaget konstruerar förpackningen, lägger på trycket, stansar, limmar, distribuerar och lagerhåller om kunden så vill.

– Får vi möjlighet att vara med från början så får vi ofta en nyutvecklad produkt till oss och sedan ska vi hitta en förpackningslösning lite beroende på om den ska gå genom en förpackningsmaskin eller om den ska packas för hand. Vi måste ta reda på helheten för att hitta den bästa förpackningslösningen beroende på hur den ska distribueras eller säljas i butik.

– Sedan är det konkret så att det är ju förpackningen som säljer i butiken idag. Det är även förpackningen som visar varumärket. Så det är väldigt viktigt att man hushållar och ser över sina förpackningsinköp på ett sätt så att förpackningen andas det som man vill att den ska förmedla. För vi har inte bara förpackningen i butiken idag. Antingen har vi den på en hemsida eller ute i butiken där den ska säljas.

Utöver traditionell stansning utmärker sig Gafs Kartong med att kunna erbjuda kunder digital stansning.

– Vi har samarbetspartners som gör präglingar. Däremot det som skiljer oss från många är att vi har digital laserstansning. Vi kör inte bara traditionell stansning, säger Annelill Annvik och tillägger att de även kan tillverka förpackningar med fönster. För att göra präglingar tar de hjälp av samarbetspartners.

– De här förpackningarna med otroligt fina stansmönster kan du inte göra med traditionell stansning. Det här är en teknik som gör att du kan göra små serier. Du behöver inte investera i stansverktyg utan skickar egentligen bara filen ut till maskinen. Så det är väldigt kort ställtid. Sedan kan du göra de här fantastiska mönsterna.

– Vi är de enda i Norden som har den här möjligheten.

Exempel på bordsdekorationer som kan skäras ut med den digitala stansen.

50 procent av förpackningarna som produceras går till livsmedelsindustrin, resterande mot övrig industri. Annelill Annvik påtalar att digital stansning kan ses som ett alternativ till exempelvis foliering.

– Foliering har ju alla. Så fort du ska göra en exklusiv förpackning så gör du en foliering. Men med det här kan du göra något helt nytt och unikt genom att du skär ut mönster, eller vad du vill. Jag lovar dig – då blir du helt unik på marknaden. Här är det egentligen bara huvudet som sätter begränsningarna.

Gafs Kartong arbetar med både stora och små kunder.

– Det är allt från den lilla kunden som handlar för 10 000 kronor vart tredje år, till kunder som köper för flera miljoner. Vi försöker verkligen hålla hela den skalan. Vi vill kunna supporta den stora kunden som har de små volymerna och den lilla kunden som vill växa och har möjlighet att göra en kundunik förpackning.

Annelill Annvik nämner närproducerat som ett exempel där små företagare i dag mycket lättare kan skapa sitt eget varumärke.

– I dag behöver man inte ta en standardförpackning med en hemsk etikett på, utan här kan du gå in på den digitala stanstekniken där du inte behöver göra ett stansverktyg. På så sätt göra något unikt. Sedan när du kanske får upp volymerna, då kanske du ska gå över till ett traditionell stansning och ett stansverktyg, om du nu inte har lagt till något litet mönster som ett traditionellt stansverktyg inte kan göra. Det är en väldigt bra introduktion till marknaden och sedan växlar man över när man får upp sin produktion till de större volymerna.

Fokus framåt blir att fortsätta med den befintliga maskinparken och den traditonella trycktekniken. Men Gafs kartong har även ögonen på digitaltryck.

– Det kommer vi inte släppa – det traditionella och offsettryck. Men vi har börjat gå in på digitaliseringen och det spåret. Vi har inte digitaltryck i dag men naturligtvis tittar vi på det. Den digitala stansen är ett led i detta för att vi ska kunna få hela produktionsskalan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Milstolpe för Bobst

"Teknik som kommer att revolutionera flexobranschen" stod det i inbjudan till Bobsts…

Sjösätter kunskapssajt om etikettryck

Heidelberg och dotterbolaget Gallus sjösätter en sajt som ska ge tryckaren all möjlig expertis och kunskap om etikettryck.
– Vi har konstaterat att det fattas oberoende informationskällor som kan vara till fördel för både etikettköpare, etikettproducenter och leverantörer till branschen, säger Rickard Rafstedt på Heidelberg.

Publicerat av: 

Så blir Fachpack 40 år

Mässdagarna på årets Fachpack i tyska Nürnberg lägger krutet på miljövänliga och hållbara förpackningar. Temat heter Enviromentally friendly packaging och tar fasta på hur förpackningsindustrin, från perspektivet Tyskland och övriga Europa, arbetar inom detta område. Åtta svenska företag finns med på utställarlistan.

Publicerat av: