Nya tråg ska reducera plastmängden

Fler förpackningar kommer att bytas ut till de nya trågen. Först är det köttprodukternas förpackningar som byts ut.

Garant, Axfoods eget varumärke, byter ut förpackningarna på köttprodukter som ska  minska mängden plast med 70 procent.

De nya förpackningarna består av en platta av FSC-märkt papp som försluts med en tunn vaccad plastfilm. I ett första skede handlar det om en serie med Garants färska korvar. Enligt Axfood minskas plastmängden med 70 procent samtidigt som förpackningarna ger ökad hållbarhet och leder till minskat svinn.

Enligt Hans Bax, chef på Axfood, säger i ett pressmeddelande att detta bara är början. På sikt kommer fler och fler förpackningar att bytas ut till de nya trågen.

Åsa Domeij är hållbarhetschef på Axfood. Foto: Stefan Nilsson

Axfood, med kedjor som Willys, Hemköp och Tempo, har som mål att alla plastförpackningar ska vara återvinningsbara till 2022 och gjorda av bioplast till 2030.

Enligt ett EU-direktiv ska Sverige också minska sitt användande av plastbärkassar till 40 tunna plastbärkassar per person och år senast 2025.

– Willys kör i dag med plastbärkassar av återvunnen plast, medan Hemköps bärkassar består av bioplast som är gjord av råvara från växtriket, säger Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så blir Fachpack 40 år

Mässdagarna på årets Fachpack i tyska Nürnberg lägger krutet på miljövänliga och hållbara förpackningar. Temat heter Enviromentally friendly packaging och tar fasta på hur förpackningsindustrin, från perspektivet Tyskland och övriga Europa, arbetar inom detta område. Åtta svenska företag finns med på utställarlistan.

Publicerat av: