Lyckad skyddsbarriär kan ersätta plast

Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet

Forskning vid Karlstads universitet visar att en blandning av stärkelse och andra polymerer gör jobbet som skyddsbarriär för livsmedelsförpackningar.

Livsmedelsförpackningar har speciellt höga krav på sig att skydda och förlänga hållbarheten av livsmedel och vid transporter. I pappersbaserade förpackningar, exempelvis för juice- eller mejeriprodukter, krävs en skyddsbarriär. En beläggning, som vanligtvis tillverkas av plast gjord av petroleumbaserade råvaror, för att hindra att vatten eller syre tränger genom förpackningen och förstör livsmedlet. En del alternativ för att ersätta fossila råvaror med biobaserade material finns redan idag. Nu har forskning gjord av Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet, visat att en blandning av lignin från ved och stärkelse från exempelvis potatis eller majs har en potential att göra jobbet lika bra.

– I min forskning har vi använt en blandning av stärkelse och lignin för att få en skyddsbarriär som håller måttet, säger Asif Javed i ett pressmeddelande och fortsätter:

– För att nya material ska komma i bruk krävs att de är minst lika bra eller bättre än petroleumbaserade material. Det gäller alla aspekter som att skydda livsmedlets hållbarhet, kostnader och effektivitet vid tillverkning och transporter.

Han har även arbetat med biologiskt nedbrytbara blandningar av stärkelse och vissa petroleumbaserade makromolekyler. Dessa material tillverkas inte till hundra procent av förnyelsebara råvaror, men har egenskapen att de bryts ner av naturen om de skulle hamna i skogar, sjöar och hav utan att lämna efter sig skadliga mikroplaster.

Mer forskning behövs för att på sikt helt kunna ersätta petroleumbaserade material, enligt Javed:

– Min förhoppning ar att vi ska kunna forska vidare inom detta område. Här i vår region finns goda förutsättningar för forskning inom fiberbaserade processer och produkter i samverkan med näringslivet. I mitt avhandlingsarbete inom Vipp forskarskola har jag har samarbetat med Billerud Korsnäs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Automatiserat flöde och förarlösa truckar

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. I produktionen finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor och automatisk sträckfilmsmaskin samt etikettering.
– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Publicerat av: 

Mässnyheter med digitaltryckt wellpapp

Digitaltryck på wellpapp var ett fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Därmed bekräftades det som många konverterare pratar om, nämligen att det är hög tid att fördjupat titta på digitaltryck direkt på färdig wellpapp, utan att gå vägen via liner.

Publicerat av: 

Svenskarna blir bättre på att återvinna

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 
– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Publicerat av: 

Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.

Publicerat av: