Lyckad skyddsbarriär kan ersätta plast

Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet

Forskning vid Karlstads universitet visar att en blandning av stärkelse och andra polymerer gör jobbet som skyddsbarriär för livsmedelsförpackningar.

Livsmedelsförpackningar har speciellt höga krav på sig att skydda och förlänga hållbarheten av livsmedel och vid transporter. I pappersbaserade förpackningar, exempelvis för juice- eller mejeriprodukter, krävs en skyddsbarriär. En beläggning, som vanligtvis tillverkas av plast gjord av petroleumbaserade råvaror, för att hindra att vatten eller syre tränger genom förpackningen och förstör livsmedlet. En del alternativ för att ersätta fossila råvaror med biobaserade material finns redan idag. Nu har forskning gjord av Asif Javed, doktor i kemiteknik vid Karlstads universitet, visat att en blandning av lignin från ved och stärkelse från exempelvis potatis eller majs har en potential att göra jobbet lika bra.

– I min forskning har vi använt en blandning av stärkelse och lignin för att få en skyddsbarriär som håller måttet, säger Asif Javed i ett pressmeddelande och fortsätter:

– För att nya material ska komma i bruk krävs att de är minst lika bra eller bättre än petroleumbaserade material. Det gäller alla aspekter som att skydda livsmedlets hållbarhet, kostnader och effektivitet vid tillverkning och transporter.

Han har även arbetat med biologiskt nedbrytbara blandningar av stärkelse och vissa petroleumbaserade makromolekyler. Dessa material tillverkas inte till hundra procent av förnyelsebara råvaror, men har egenskapen att de bryts ner av naturen om de skulle hamna i skogar, sjöar och hav utan att lämna efter sig skadliga mikroplaster.

Mer forskning behövs för att på sikt helt kunna ersätta petroleumbaserade material, enligt Javed:

– Min förhoppning ar att vi ska kunna forska vidare inom detta område. Här i vår region finns goda förutsättningar för forskning inom fiberbaserade processer och produkter i samverkan med näringslivet. I mitt avhandlingsarbete inom Vipp forskarskola har jag har samarbetat med Billerud Korsnäs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *