De minimerar stillestånd på pappersmaskiner

Smurfit Kappa uppgraderar sitt övervakningssystem på kraftlinerbruket i Piteå för att få bättre kontroll och ruljans på sina pappersmaskiner.

Den globala förpackningstillverkaren uppgraderar med nästa generations övervakningssystem IMx-8 från SKF för att minimera stillestånd i maskinparken.

– Vi på Smurfit Kappa i Piteå ser fram mot att det nya systemet ska hjälpa oss att automatisera mycket av den idag manuella analysen av våra maskiners tillstånd. Detta som ett bra nästa steg i vårt arbete med digitaliseringen”, säger Jonas Snäll, underhållsingenjör på Smurfit Kappa i Piteå.

Smurfit Kappa i Piteå är Europas största kraftlinerbruk med cirka 510 anställda. I anläggningen tillverkas årligen 700 000 ton kraftliner – ett papper som används för tillverkning av wellpapp. Kraftliner görs av nyfiber, träråvara, som gör att pappret har god tryckbarhet.

Uppgraderingen gör att över 1000 mätpunkter i pappersmaskinerna PM1 och PM2 kan övervakas kontinuerligt.

Enligt SKF mäter övervakningssystemet simultant och larmar vid minsta prestandaförändring vilket ökar kontrollen av maskinernas tillstånd. Systemet mäter vibration och varvtal och det är även möjligt att mäta andra processparametrar som tryck och temperaturer. De befintliga övervakningsenheterna LMU uppgraderas till IMx-8. Dessa mätenheter kopplas till den senaste versionen av övervakningsprogramvaran @ptitude Observer från SKF.

– Genom att identifiera källan till ett fel i maskinen skapar man förutsättningar för att eliminera stillestånd. Det ökar maskinens livslängd och sparar stora pengar för företaget i underhållskostnader, säger Hans Steding, affärssamordnare för tillståndskontroll på SKF i Luleå.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så skapar du exklusiva småserier

Ofta kombineras önskan om exklusiva förpackningar med att upplagan är låg. Kanske bara några tusen eller till och med bara några hundra exemplar. Det är en självklarhet att jobbet ska digitaltryckas. Men hur gör jag med efterbehandlingen, när jag gärna vill ha alla de speciella effekterna? Det där som gör förpackningen exklusiv.

Publicerat av: 

Smart förpackning håller koll på ditt läkemedelsintag

August Faller har tagit fram tre interaktiva och smarta förpackningsprototyper som ska underlätta för patienter att ha koll på sitt medicinintag och när det är dags att ta sina tabletter. Förpackningen Medical Prescription gör det möjligt för läkare att föra över doseringsanvisningar till patientens förpackning via en app eller bluetooth. 

Publicerat av: 

Tuffa EU-krav kring plast på ingång

Krönikören Laurel Brunner skriver i bloggen Verdigris om EU-kommissionens nya förslag – att förbjuda sugrör, bestick och andra engångsvaror i plast redan nästa år. Förutom att tio engångsprodukter är i skottgluggen pekar hon ut de tuffare krav som förpackningskonverterare och grafisk industri ställs inför som printar dryckesförpackningar och etiketter.

Publicerat av: