Tekniken som ska maxa metalltrycket

Den nya bestrykningstekniken ska höja kvaliteten på metalliserad förpackningsfilm.

Bobst lanserar en ny bestrykningsteknik för metalliserad förpackningsfilm. Tillverkaren menar att allt fler tryckerier vill kunna trycka på metalliserad film på komplexa material.

Den nya bestrykningstekniken från Bobst, för att tillverka metalliserad film, ska motverka brister i att lamineringen och trycket lossnar från förpackningen. Detta orsakas i vanliga fall av en låg ytenergi, vilket i längden bidrar till att förpackningsfilmen inte fäster tillräckligt bra på förpackningen.

Bobst nya process heter AluBond och ska enligt tillverkaren möjliggöra en högre ytenergi än tidigare alternativ. Med tekniken går det att bortse från användandet av de idag konventionella kemikaliebehandlade filmerna. Enligt tillverkaren ökar efterfrågan på bättre kvalitet på metalliserad förpackningsfilm, då allt fler tryckerier vill trycka på komplexa förpackningsstrukturer.

Så fungerar AluBond

Alubond, och dess process med vakuummetallisering, får enligt Bobst en hög vidhäftning på vanligt förekommande plastmaterial såsom PET, BOPP, CPP och PE. I en direktkontakt mellan aluminiumbestrykningen och polymerytan sker en hög vidhäftning. Det som händer är att bindningen förstärks vilket skapar en bättre prestanda under nästkommande steg i processen. En dålig bindning mellan plast och substrat innebär att resultatet inte ser ut som det ska, eller inte håller en längre tid.

Publicerat av: 

Dela artikeln

It's only fair to share...Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så skapar du exklusiva småserier

Ofta kombineras önskan om exklusiva förpackningar med att upplagan är låg. Kanske bara några tusen eller till och med bara några hundra exemplar. Det är en självklarhet att jobbet ska digitaltryckas. Men hur gör jag med efterbehandlingen, när jag gärna vill ha alla de speciella effekterna? Det där som gör förpackningen exklusiv.

Publicerat av: 

Smart förpackning håller koll på ditt läkemedelsintag

August Faller har tagit fram tre interaktiva och smarta förpackningsprototyper som ska underlätta för patienter att ha koll på sitt medicinintag och när det är dags att ta sina tabletter. Förpackningen Medical Prescription gör det möjligt för läkare att föra över doseringsanvisningar till patientens förpackning via en app eller bluetooth. 

Publicerat av: 

Tuffa EU-krav kring plast på ingång

Krönikören Laurel Brunner skriver i bloggen Verdigris om EU-kommissionens nya förslag – att förbjuda sugrör, bestick och andra engångsvaror i plast redan nästa år. Förutom att tio engångsprodukter är i skottgluggen pekar hon ut de tuffare krav som förpackningskonverterare och grafisk industri ställs inför som printar dryckesförpackningar och etiketter.

Publicerat av: