Kartong med biobarriär för livsmedel

Den nya kartongen innehållande en fluorfri barriär heter Metsä Board Pro FSB EB1.

En flourfri specialbarriär. Det är komponenten som gör Metsä Boards nya kartong för livsmedelsindustrin både återvinningsbar och nedbrytbar.

Kartongtillverkaren Metsä Board ser ett tydligt marknadsbehov att utveckla kartong med biobaserade barriärer som alternativ till fossilbaserade.
Därför lanserar de nu en ny färskfiberbaserad kartong speciellt anpassad för livsmedel. Kartongen är både 
återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar. Detta blir möjligt genom en biobaserad bestrykning, fri från fluorkemikalier, samtidigt som barriären motstår fett. 

OffsetKolmios kartong till finska bageriet Huovisen Leipomo.

Kartongens jämna kvalitet är, enligt tillverkaren, lätt att konvertera och kan användas för både offsettryck och flexotryck. Kartongen kan limmas med såväl  dispersionslim som smältlim, och barriäregenskaperna förbättras ytterligare med lackering i konverteringen. En konverterare som använt kartongen, till att förpacka baguetter, är finska OffsetKomio.

– Vi kunde minska tryckkostnaden utan att ge efter på kvalitet och barriäregenskaper. Eftersom kartongen andas behåller den sin form och bevarar den fyllda baguetten väl, säger Kimmo Jokinen, vd på OffsetKolmio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Så skapar du exklusiva småserier

Ofta kombineras önskan om exklusiva förpackningar med att upplagan är låg. Kanske bara några tusen eller till och med bara några hundra exemplar. Det är en självklarhet att jobbet ska digitaltryckas. Men hur gör jag med efterbehandlingen, när jag gärna vill ha alla de speciella effekterna? Det där som gör förpackningen exklusiv.

Publicerat av: 

Smart förpackning håller koll på ditt läkemedelsintag

August Faller har tagit fram tre interaktiva och smarta förpackningsprototyper som ska underlätta för patienter att ha koll på sitt medicinintag och när det är dags att ta sina tabletter. Förpackningen Medical Prescription gör det möjligt för läkare att föra över doseringsanvisningar till patientens förpackning via en app eller bluetooth. 

Publicerat av: 

Tuffa EU-krav kring plast på ingång

Krönikören Laurel Brunner skriver i bloggen Verdigris om EU-kommissionens nya förslag – att förbjuda sugrör, bestick och andra engångsvaror i plast redan nästa år. Förutom att tio engångsprodukter är i skottgluggen pekar hon ut de tuffare krav som förpackningskonverterare och grafisk industri ställs inför som printar dryckesförpackningar och etiketter.

Publicerat av: