Kostnaden för kartongmaskin drar iväg

Jättesatsningen på en ny kartongmaskin i Gruvön blir dyrare än beräknat för Billerud Korsnäs.

Den uppskattade kostnadskalkylen för bygget av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön spricker. Nu räknar företaget med att kostnaden kommer öka med 20 procent.

Billerud Korsnäs, tillverkare av förnybara förpackningsmaterial, räknar med att produktionen på den nya kartongmaskinen i Gruvön ska vara i gång under första kvartalet av 2019. Nu aviserar företaget dock att investeringskostnaden blir högre än beräknat. Det är byggentreprenaden som gjort att kostnadskalkylen spricker. Det framgår i ett pressmeddelande. Investeringen antas nu hamna på en ytterligare fördyring om 20 procent, jämfört med den tidigare beräknade investeringskostnaden på 5,7 miljarder kronor. Christer Simrén, Billerud Korsnäs vice vd och operativ direktör:

– Kostnadsökningen är naturligtvis inte bra, och vi har under hela projektets gång arbetat mycket hårt med att hålla budget för projektet. Dessvärre har vi haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan som nu leder till en fördyring. Vi ser alltjämt en stark utveckling på marknaden för vätskekartong och annan förpackningskartong som kommer att tillverkas på maskinen.

Han ser dock hoppfullt på investeringen:

– Vi är övertygade om att vi med denna investering kommer att vara perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad.

Kartongmaskinen kommer ha en kapacitet om 550 000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Vd-byte hos Esko

Udo Panenka kliver av från vd-posten. In går svenske Mattias Byström som…