Kostnaden för kartongmaskin drar iväg

PUBLICERAD: 18 december 2017
UPPDATERAD: 24 januari
Jättesatsningen på en ny kartongmaskin i Gruvön blir dyrare än beräknat för Billerud Korsnäs.

Den uppskattade kostnadskalkylen för bygget av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön spricker. Nu räknar företaget med att kostnaden kommer öka med 20 procent.

Billerud Korsnäs, tillverkare av förnybara förpackningsmaterial, räknar med att produktionen på den nya kartongmaskinen i Gruvön ska vara i gång under första kvartalet av 2019. Nu aviserar företaget dock att investeringskostnaden blir högre än beräknat. Det är byggentreprenaden som gjort att kostnadskalkylen spricker. Det framgår i ett pressmeddelande. Investeringen antas nu hamna på en ytterligare fördyring om 20 procent, jämfört med den tidigare beräknade investeringskostnaden på 5,7 miljarder kronor. Christer Simrén, Billerud Korsnäs vice vd och operativ direktör:

– Kostnadsökningen är naturligtvis inte bra, och vi har under hela projektets gång arbetat mycket hårt med att hålla budget för projektet. Dessvärre har vi haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan som nu leder till en fördyring. Vi ser alltjämt en stark utveckling på marknaden för vätskekartong och annan förpackningskartong som kommer att tillverkas på maskinen.

Han ser dock hoppfullt på investeringen:

– Vi är övertygade om att vi med denna investering kommer att vara perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad.

Kartongmaskinen kommer ha en kapacitet om 550 000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner.

Läs vidare

Ny teknik ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar

Aptar CSP Technologies och ProAmpac har utvecklat en teknik som ger inbyggt fuktskydd i flexibla förpackningar.
proampac-and-aptar-1709018491x

kp lanserar livsmedelstråg av etthundra procent återvunnet material

Klöckner Pentaplast (kp) har lanserat de första livsmedelstrågen bestående av etthundra procent återvunnen PET (rPET) som uteslutande kommer från tråg.
KP trayx

Bioplastproduktionen väntas växa med sjutton procent kommande fem år

En aktuell marknadsstudie förutspår en årlig tillväxt på 17 procent för biobaserade polymerer mellan år 2023 och år 2028.
csr

Allt fler robotar automatiserar skärborden

På den nyligen avslutade Fespamässan i Amsterdam visade det schweiziska företaget Zünd både nuvarande och framtida skärbordslösningar där robotar spelar en viktig roll.
zund-fespa_01

Senaste nytt

Danska All Creative vill vinna i Packnorth Award 2024

Det danska företaget All Creative A/S som är mest känt för sina pappers- och kartonglösningar för förpackningar, POS och Display, är stolta. Så stolta att de har skickat in den 3D-julkalender de tagit fram för Bornholms Karamel Kompagniet till förpackningstävlingen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_02x

Snopet för Mondi, det blev IP som köper DS Smith

International Paper och DS Smith meddelade har nått en överenskommelse om villkoren för en affär där IP köper DS Smith.
alexander-grey-8lnbXtxFGZw-unsplashx

Konsumenterna katalysatorn bakom nya hållbara förpackningslösningar

Det är vi konsumenter som driver på utvecklingen av nya, hållbara, förpackningar och plastförpackningar är illa ute enligt en undersökning av Tetra Pak.
ryoji-iwata-IBaVuZsJJTo-unsplashx

Jonas Hellström – med variation som inspiration

Jonas Hellström har jobbat inom den grafiska branschen i över 20 år. Efter sin examen i grafisk design och illustration från Forsbergs har han bland annat hunnit med att starta upp byrån Lobby Design samt spendera nio år som design director på Amore. Snart står han på scenen på Inhousedagen i Stockholm.
stillahavetx