Kostnaden för kartongmaskin drar iväg

Jättesatsningen på en ny kartongmaskin i Gruvön blir dyrare än beräknat för Billerud Korsnäs.

Den uppskattade kostnadskalkylen för bygget av Billerud Korsnäs nya kartongmaskin i Gruvön spricker. Nu räknar företaget med att kostnaden kommer öka med 20 procent.

Billerud Korsnäs, tillverkare av förnybara förpackningsmaterial, räknar med att produktionen på den nya kartongmaskinen i Gruvön ska vara i gång under första kvartalet av 2019. Nu aviserar företaget dock att investeringskostnaden blir högre än beräknat. Det är byggentreprenaden som gjort att kostnadskalkylen spricker. Det framgår i ett pressmeddelande. Investeringen antas nu hamna på en ytterligare fördyring om 20 procent, jämfört med den tidigare beräknade investeringskostnaden på 5,7 miljarder kronor. Christer Simrén, Billerud Korsnäs vice vd och operativ direktör:

– Kostnadsökningen är naturligtvis inte bra, och vi har under hela projektets gång arbetat mycket hårt med att hålla budget för projektet. Dessvärre har vi haft en besvärlig utveckling på byggentreprenadsidan som nu leder till en fördyring. Vi ser alltjämt en stark utveckling på marknaden för vätskekartong och annan förpackningskartong som kommer att tillverkas på maskinen.

Han ser dock hoppfullt på investeringen:

– Vi är övertygade om att vi med denna investering kommer att vara perfekt positionerade för att tillfredsställa den globala efterfrågan på denna marknad.

Kartongmaskinen kommer ha en kapacitet om 550 000 ton kartong årligen och blir därmed en av de största i världen i sitt slag. Maskinen kommer att producera vätskekartong, förpackningskartong, food service board och liner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Hon förvandlar feltryckta ark till klimatsmart förpackningsmaterial

Malmöbon Tintin Blackwell är grafisk formgivare och vet hur mycket feltryckt papper det finns på tryckerier runt om i landet. Tintin driver även ett småskaligt företag där hon säljer olivolja från sin familjs lund i Grekland. Istället för att köpa in förpackningsmaterial har hon gjort förfrågningar hos tryckerier om att få använda feltryckta pappersark när hon ska packa sin produkt. Nu har hon fått napp.

Publicerat av: