Toppmöte för hela värdekedjan

 

Johan Mårtensson, vd på förpackningsklustret Packbridge tycker de har fått ihop ett spännande program till Top packaging summit.

Top packaging summit lockade 245 deltagare att vara på plats för att följa med på Packbridge journey. En resa genom hela värdekedjan – från material, maskiner, förpackningar till hållbarhet.

Förpackningsklustret Packbridge kickade igång sitt toppmöte Top packaging summit i Malmö på Stadionmässan med två föreläsningar. Eventet som ska locka till inspiration och nätverkande pågick under tisdagen och onsdagen, 19-20 september.

Schur är en av flera utställare på eventet.

Åhörarna fick på tisdagsmorgonen lyssna till James Walton från IDG som berättade om hur man kan jobba med uppkopplade förpackningar som bland annat innefattar QR-koder och vattenmärken. Dels hur konsumenten kan kommunicera med förpackningen men även värdekedjan och leveranskedjan av förpackningar där tekniken spelar stor roll.
Larry Logan från Digimarc pratade och presenterade ideér å sin sida om handelns utveckling i Europa, hur den har förändrats över tid och hur e-handeln har utvecklats gentemot den vanliga handeln.
Johan Mårtensson, vd på Packbridge säger att han är mycket nöjd med deltagarantalet. 245 besökare var på plats i år. Det är 35 procent fler anmälda än i fjol. Han tror Packbridge nya grepp och koncept är den bakomliggande orsaken till att fler har sökt sig till Packbridge tvådagarsträff.
– Vi har ett nytt koncept som jag tror har lockat många. Man får en blandning av grundtankar och många fler fokuserade presentationer kring innovationer. Om vad som händer.

Oscar Hugosson från Scanfill var en av talarna och berättade framtidens material – mineralfyllda förpackningsmaterial, antingen oljebaserade eller biobaserade. Det handlade om företagets funderingar om nedbrytbar plast, om och när man ska använda det, och utvecklingen vart de nya förpackningsmaterialen är på väg. – Det är mycket inom bio och nedbrytbart och vi ser att man ska använda det på rätt sätt och inte bara för att, säger Oscar Hugosson.

– Vi har kallat det här konceptet Packbridge journey där man följer med på resan från material, maskiner förpackningar till hållbarhet. Det är det som är hela Packbridge – värdekedjan.

Den första dagen avhandlade framtidens handel. Hur den fungerar och påverkar förpackningsindustrin såväl online som offline. På agendan stod även aktiva och intelligenta förpackningar och dess utveckling, och material såsom glas, flexibla material och papper. Maskinutvecklingen inom förpackningar, automation, design inom lyxförpackningar och virtual reality var andra delar på schemat.

Innovativa etikettföretaget Beneli var representerade som utställare.

Packbridge egna start up-tävling, där externa innovationer förenas med industrin, var också på tapeten.
– Vi startade detta för ett år sedan att koppla ihop start ups communitys och inkubatorerna med förpackningsindustrin. Där finns inga naturliga länkar och där vill vi ha den här rollen att kunna länka alla de här innovativa företagen. Det handlar om att se att här finns en industri som kanske behöver din teknologi. Men även från andra hållet att industrin kan koppla upp sig och se vilka behov de har, och att vi kanske kan kanalisera detta arbetet.

Dag två fortsatte med fokus på förpackningsutveckling och vad förpackningsleverantörer måste förhålla sig till i framtiden. Det avser bland annat krav och olika standarder gällande förpackningar till livsmedel och läkemedel. Dagen avrundades med cirkulär ekonomi. Ett spännande program konstaterar Johan Mårtensson som lyfter fram några ämnen som engagerat besökarna inför eventdagarna:
– Handeln är jätteintressant. Hur man ska tänka som förpackningsleverantör när det kommer till att hitta optimala förpackningslösningar, logistik, upplevelser i hemmet och hur man ska skicka tillbaka förpackningar och så vidare. Hur handeln påverkar och förändrar landskapet.
– Sen tror jag många är intresserade kring materialsidan utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Hur jag som varumärkesägare ska välja rätt material och förpackningar. Maskinutvecklingen har det hänt mycket kring den senaste tiden. Den har blivit mer flexibel kring vad man kan skapa med förpackningslinor och produktionslinor, säger Johan Mårtensson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Smarta lösningar hos Quadient på mässan

Quadient intar Packnorth med ett digitalt skärbord för produktion av förpackningar och etiketter i mindre serier och en automatisk förpackningsmaskin som skapar kartonger anpassade för dess innehåll. De visar också en modulbyggd sorteringslösning för att hantera paket och försändelser.

Publicerat av: 

Coca-Cola byter till återvunnen plastfilm

Omställningen påbörjas kvartal två. Då går Coca-Cola i Sverige över till 100 procent återvunnen plastfilm på alla större flaskor i fyrpack.
– När vi nyttjar materialet effektivt bibehåller vi dess värde och minskar förpackningarnas klimatpåverkan, säger Cathrine Westerlind hos Coca-Cola European Partners Sverige.

Publicerat av: 

Nya förslutningar för Tetra Pak – ”Betydande förändringar”

Förpackningslösningar med fastsatta korkförslutningar, bland annat i växtbaserad bioplast, introduceras av Tetra Pak. Enligt företaget, som i samma veva även lanserar papperssugrör, ska nyheterna leda till minskad nedskräpning.

Publicerat av: