Dagabs driftchef: ”Sträckfilmning säkraste packningsmetoden”

Hanteringen av varorna ska gå snabbt inne i kyllagret.

På frukt- och grönsaksgrossisten Dagabs lageranläggning i Helsingborg stabiliseras fullmatade pallar med livsmedel inför transport.

– Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden, tycker Dagabs driftchef för inköp och logistik Thomas Linansky.

Thomas Linansky, driftchef, Dagab Inköp och Logistik.

Dagab i Helsingborg levererar frukt, grönsaker, bröd och blommor till i princip alla Axfoods butiker i hela landet. Varje dag året runt rullar transportbilarna in för pålastning och inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs. Sommartid är trafiken nästan lika intensiv som vid storhelger. En hel del arbete sker fortfarande manuellt trots att driften allt mer automatiserats.

– Vi har tre sträckfilmsmaskiner i verksamheten. Den här, en helautomatisk Pall-Pack 8000, går 18 timmar om dygnet. Systemet ingår i en större anläggning som installerades av Swisslog 2012. Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt, säger Thomas Linansky.

Pallarna byggs ihop med hjälp av en plockrobot efter ett visst mönster för maximal stabilitet. Målet är att få till säkra pallar i upp till 2,80 meters höjd. Pallarna placeras sedan transportbanor som passerar en

Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.

helautomatisk sträckfilmsmaskin. I maskinen plastas de in med försträckt, transparent plastfilm. 100 till 150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen dagligen och maskinen klarar av 90 pallar i timmen.

När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport.

Maskinleverantören ITO Pall-Pack tillverkar både hel- och halvautomatiska sträckfilmsmaskiner, fristående eller integrerade i palleteringslinjer. Pall-Pack 8000 produceras i ITO Pall-Packs fabrik i Norge. Motoriserad försträckning som ser till att sträckfilmen sträcks från en meter till fyra meter färdig film, bluetooth-styrning och decentraliserad drivning för översiktlig styrning är några av systemets funktioner. Thomas Linansky säger att operatörerna själva sköter det dagliga underhållet, till exempel rengöring av sensorer.

– Två gånger om året har vi också ett större underhållsstopp. Då står hela linjen stilla i tre dagar. Vi drabbas sällan av problem för installationen är väldigt driftsäker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Automatiserat flöde och förarlösa truckar

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. I produktionen finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor och automatisk sträckfilmsmaskin samt etikettering.
– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Publicerat av: 

Mässnyheter med digitaltryckt wellpapp

Digitaltryck på wellpapp var ett fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Därmed bekräftades det som många konverterare pratar om, nämligen att det är hög tid att fördjupat titta på digitaltryck direkt på färdig wellpapp, utan att gå vägen via liner.

Publicerat av: 

Svenskarna blir bättre på att återvinna

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 
– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Publicerat av: 

Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.

Publicerat av: