Färsk fisk i wellpapplådor

Finlands fiskindustrijätte Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy gick i tankarna på ett mer miljövänligt alternativ till sina, EPS-förpackningar – lådor av plast. Vid årsskiftet tog de beslutet att skifta över till Stora Ensos vattentäta Ecofishbox av wellpapp efter att ha blivit övertygade att förpackningarna klarat kraven på frågor som fukt, vattentäthet, lim, ishantering och låg temperaturhållning.

– Vi var skeptiska till en början, och det tog ett tag innan vi var helt övertygade om att det här konceptet verkligen skulle fungera. Under hela utvecklingsfasen hade vi ett nära och givande samarbete med Stora Enso och vi är mycket nöjda med hur bra resultatet blev. Det tog fem månader från det att beslutet fattades tills produktionen var igång, berättar Veijo Hukkanen.

Till följd av förpackningsskiftet har produktionen blivit effektivare enligt företaget. Automatiseringsmaskinerna för lådmontering, produktionen av ispåsar och rullbandslösningarna bidrar till en enkel och snabb process. Förpackningarnas form gör det också lättare att fylla dem och stapla dem på pallar. De största fördelarna som pekas ut avser transport och återvinning.Veijo Hukkanen säger att eftersom Ecofishbox levereras som  platta wellpappark tar de upp till sju gånger mindre plats att lagra och transportera jämfört med EPS-lådor.

– Det ger oss lägre transportkostnader och är samtidigt bra för miljön. Den hållbara lösningen innebär även lägre kostnader för avfallshantering, eftersom förpackningen baseras på förnybara råvaror och är helt återvinningsbar.

– Det är mer hygieniskt att använda Ecofishbox och vi slipper risken att små EPS-bitar hamnar i produkterna. Så livsmedelssäkerheten har förbättrats, säger Veijo Hukkanen.

Färska fiskfiléer förpackas i 500 Ecofishbox-förpackningar varje dag vid produktionsanläggningen i Sastamala i sydvästra Finland. Nu tittar man på att vidareutveckla produkten. De använder 10-kilosförpackningar och genomför även tester med 20-kilosförpackningar.

– Nu undersöker vi möjligheten för förpackningar i fler storlekar. Vårt mål är att ersätta samtliga EPS-lådor med miljövänligare lösningar, berättar Veijo Hukkanen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Automatiserat flöde och förarlösa truckar

AD Plast i Anderstorp har skapat ett helt automatiserat flöde. I produktionen finns förarlösa AGV-truckar, pallbanor och automatisk sträckfilmsmaskin samt etikettering.
– Det är maskinstyrt. Hela flödet fram till utleverans är automatiserat. Jag tror inte att det finns en motsvarande anläggning i Europa, säger vd:n Michael Jonsson.

Publicerat av: 

Mässnyheter med digitaltryckt wellpapp

Digitaltryck på wellpapp var ett fokusområde på årets Corrugated & Carton Exhibition (CCE) i München. Därmed bekräftades det som många konverterare pratar om, nämligen att det är hög tid att fördjupat titta på digitaltryck direkt på färdig wellpapp, utan att gå vägen via liner.

Publicerat av: 

Svenskarna blir bättre på att återvinna

Fler förpackningar och tidningar lämnas till återvinningen. Materialet som ökar mest jämfört med föregående år är plastförpackningar, enligt statistik från FTI. 
– Vi vet att svenska folket är bra på att återvinna, men trots det behöver vi alla bli bättre och faktiskt göra ännu mer, säger  Veronica Foberg Gustafsson på FTI

Publicerat av: 

Europeisk förpackningskonferens
i Bryssel – kretsloppet i fokus

E-handel, flytten till digitaltryck och kraven på bioplast är de tre främsta förändringsfaktorerna i Europas förpackningsindustri. Det framkom när drygt 100 personer samlades på Europas första förpackningskonferens, anordnad av Intergraf.

Publicerat av: