Färsk fisk i wellpapplådor

Finlands fiskindustrijätte Kalaneuvos – V. Hukkanen Oy gick i tankarna på ett mer miljövänligt alternativ till sina, EPS-förpackningar – lådor av plast. Vid årsskiftet tog de beslutet att skifta över till Stora Ensos vattentäta Ecofishbox av wellpapp efter att ha blivit övertygade att förpackningarna klarat kraven på frågor som fukt, vattentäthet, lim, ishantering och låg temperaturhållning.

– Vi var skeptiska till en början, och det tog ett tag innan vi var helt övertygade om att det här konceptet verkligen skulle fungera. Under hela utvecklingsfasen hade vi ett nära och givande samarbete med Stora Enso och vi är mycket nöjda med hur bra resultatet blev. Det tog fem månader från det att beslutet fattades tills produktionen var igång, berättar Veijo Hukkanen.

Till följd av förpackningsskiftet har produktionen blivit effektivare enligt företaget. Automatiseringsmaskinerna för lådmontering, produktionen av ispåsar och rullbandslösningarna bidrar till en enkel och snabb process. Förpackningarnas form gör det också lättare att fylla dem och stapla dem på pallar. De största fördelarna som pekas ut avser transport och återvinning.Veijo Hukkanen säger att eftersom Ecofishbox levereras som  platta wellpappark tar de upp till sju gånger mindre plats att lagra och transportera jämfört med EPS-lådor.

– Det ger oss lägre transportkostnader och är samtidigt bra för miljön. Den hållbara lösningen innebär även lägre kostnader för avfallshantering, eftersom förpackningen baseras på förnybara råvaror och är helt återvinningsbar.

– Det är mer hygieniskt att använda Ecofishbox och vi slipper risken att små EPS-bitar hamnar i produkterna. Så livsmedelssäkerheten har förbättrats, säger Veijo Hukkanen.

Färska fiskfiléer förpackas i 500 Ecofishbox-förpackningar varje dag vid produktionsanläggningen i Sastamala i sydvästra Finland. Nu tittar man på att vidareutveckla produkten. De använder 10-kilosförpackningar och genomför även tester med 20-kilosförpackningar.

– Nu undersöker vi möjligheten för förpackningar i fler storlekar. Vårt mål är att ersätta samtliga EPS-lådor med miljövänligare lösningar, berättar Veijo Hukkanen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *