Säcken som försvinner i cementblandaren

Billerud korsnäs pappersbaserade cementsäck D-sack lanseras på allvar. En förpackning som upplöses i samband med att cementen blandas.

Billerud korsnäs har utvecklat cementsäcken D-sack i samarbete med LafargeHolcim, och enligt företaget har förpackningen  flera betydande fördelar jämfört med dagens cementsäckar ute på byggarbetsplatserna. Säcken löses under blandningsprocessen, vilket minimerar cementavfall, eliminerar förpackningsavfall och sparar tid samtidigt som man säkerställer en renare, säkrare och hälsosammare arbetsplats, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Billerud korsnäs.

Billerud korsnäs refererar till en livscykelanalys som gjort av IVL Svenska miljöinstitutet. Den visar att D-sack fångar koldioxid över ett hundraårsperspektiv. Anledningen är att koldioxiden, som fångades från atmosfären under trädets tillväxt och sedan inkorporerades i papperet, lagras i betongkonstruktionen, när säcken bryts ner i blandaren. Företaget kallar D-sack för ”vår första klimatpositiva förpackning”.

Företaget har fokuserat på att utforska sina produkters hållbarhet, såväl före och efter förpackningarna har använts. Här ser de möjligheter till att utveckla produkter som har fler värden:

– Vi tror på möjligheten att utveckla befintliga lösningar ytterligare, både i vår verksamhet och inom förpackningsindustrin. Koncept som D-Sack, det vill säga resultat av innovation och samarbete, stärker vårt bidrag till en hållbar framtid, säger Henrik Essén, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på Billerud korsnäs.

Billerud korsnäs har byggt upp ett säcklaboratorium där D-Sack utvecklades.

– Jag är oerhört stolt över denna prestation och mycket nöjd med att D-Sack nu formellt har lanserats. Det är en innovation som har tagits fram i vårt säcklaboratorium i nära samarbete med LafargeHolcim, utformad för att möta specifika användarbehov och behov i värdekedjan. Säcklaboratoriet har gjort ett utmärkt jobb och satt standarden för innovation inom förpackningsindustrin, säger Mark Van der Merwe, affärsutvecklingsdirektör, Sack Solutions på BillerudKorsnäs.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


De laddar med valprodukter och bobiner

Ett valår innebär affärer för Tre Well som utvecklar produkter till kommunernas vallokaler. Nu hoppas de även stort på att exportföretag ser värdet av deras lättviktsbobiner i papper.

– Specialmått och känsliga produkter med höga värden kännetecknar oss, säger Tre Wells ägare Kathryn Arnborg.

Publicerat av: 

Världspremiär på årets roadshow

Snart drar årets Sign, Print & Pack Roadshow igång med besök i sex städer. Antalis presenterar en världsnyhet, Oki berättar om möjligheterna med sitt växande Graphic Arts segment, Hexis visar nya material för car wrapping och Master Office visar lösningar för att underlätta etikettproduktion.

Publicerat av: 

Mark Andy förvärvar mångårig partner

Mark Andy, totalleverantör för etikett- och förpackningsindustrin, förvärvar Presstek. Presstek är mest känd som en global leverantör av DI-teknik (Direct Imaging), där offsetplåtar exponeras direkt i tryckpressen. Presstek levererar även CTP-lösningar.

Publicerat av: