De minimerar stillestånd på pappersmaskiner

Smurfit Kappa uppgraderar sitt övervakningssystem på kraftlinerbruket i Piteå för att få bättre kontroll och ruljans på sina pappersmaskiner.

Den globala förpackningstillverkaren uppgraderar med nästa generations övervakningssystem IMx-8 från SKF för att minimera stillestånd i maskinparken.

– Vi på Smurfit Kappa i Piteå ser fram mot att det nya systemet ska hjälpa oss att automatisera mycket av den idag manuella analysen av våra maskiners tillstånd. Detta som ett bra nästa steg i vårt arbete med digitaliseringen”, säger Jonas Snäll, underhållsingenjör på Smurfit Kappa i Piteå.

Smurfit Kappa i Piteå är Europas största kraftlinerbruk med cirka 510 anställda. I anläggningen tillverkas årligen 700 000 ton kraftliner – ett papper som används för tillverkning av wellpapp. Kraftliner görs av nyfiber, träråvara, som gör att pappret har god tryckbarhet.

Uppgraderingen gör att över 1000 mätpunkter i pappersmaskinerna PM1 och PM2 kan övervakas kontinuerligt.

Enligt SKF mäter övervakningssystemet simultant och larmar vid minsta prestandaförändring vilket ökar kontrollen av maskinernas tillstånd. Systemet mäter vibration och varvtal och det är även möjligt att mäta andra processparametrar som tryck och temperaturer. De befintliga övervakningsenheterna LMU uppgraderas till IMx-8. Dessa mätenheter kopplas till den senaste versionen av övervakningsprogramvaran @ptitude Observer från SKF.

– Genom att identifiera källan till ett fel i maskinen skapar man förutsättningar för att eliminera stillestånd. Det ökar maskinens livslängd och sparar stora pengar för företaget i underhållskostnader, säger Hans Steding, affärssamordnare för tillståndskontroll på SKF i Luleå.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Digitaltryckt wellpapp i fokus på Fespa

Fler än 700 utställare är på plats under årets Fespamässa som pågår 15-18 maj i Berlin. Mässan är det ledande eventet inom utskrifter i storformat och en sektion lägger fokus på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer.

Publicerat av: 

Forskargrupp stärker kartongen – nu letar de samarbetspartners

Bakteriell nanocellulosa kan bli styrkehöjare i kartong, textilier och plast. Det visar redan försök som gjorts på Umeå universitet.

– Dagens sätt att framställa bakteriell nanocellulosa är dyrt på grund av att metoden är ineffektiv och att tillväxtmediet är dyrt, säger Björn Alriksson.

Publicerat av: