Kartong med biobarriär för livsmedel

Den nya kartongen innehållande en fluorfri barriär heter Metsä Board Pro FSB EB1.

En flourfri specialbarriär. Det är komponenten som gör Metsä Boards nya kartong för livsmedelsindustrin både återvinningsbar och nedbrytbar.

Kartongtillverkaren Metsä Board ser ett tydligt marknadsbehov att utveckla kartong med biobaserade barriärer som alternativ till fossilbaserade.
Därför lanserar de nu en ny färskfiberbaserad kartong speciellt anpassad för livsmedel. Kartongen är både 
återvinningsbar och biologiskt nedbrytbar. Detta blir möjligt genom en biobaserad bestrykning, fri från fluorkemikalier, samtidigt som barriären motstår fett. 

OffsetKolmios kartong till finska bageriet Huovisen Leipomo.

Kartongens jämna kvalitet är, enligt tillverkaren, lätt att konvertera och kan användas för både offsettryck och flexotryck. Kartongen kan limmas med såväl  dispersionslim som smältlim, och barriäregenskaperna förbättras ytterligare med lackering i konverteringen. En konverterare som använt kartongen, till att förpacka baguetter, är finska OffsetKomio.

– Vi kunde minska tryckkostnaden utan att ge efter på kvalitet och barriäregenskaper. Eftersom kartongen andas behåller den sin form och bevarar den fyllda baguetten väl, säger Kimmo Jokinen, vd på OffsetKolmio.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Digitaltryckt wellpapp i fokus på Fespa

Fler än 700 utställare är på plats under årets Fespamässa som pågår 15-18 maj i Berlin. Mässan är det ledande eventet inom utskrifter i storformat och en sektion lägger fokus på digitaltryckt wellpapp såsom förpackningar och displayapplikationer.

Publicerat av: 

Forskargrupp stärker kartongen – nu letar de samarbetspartners

Bakteriell nanocellulosa kan bli styrkehöjare i kartong, textilier och plast. Det visar redan försök som gjorts på Umeå universitet.

– Dagens sätt att framställa bakteriell nanocellulosa är dyrt på grund av att metoden är ineffektiv och att tillväxtmediet är dyrt, säger Björn Alriksson.

Publicerat av: